Hobi menjahit kraf

July 18, 2017




Sebelum ni hobi mengumpul segala burung hantu. Hobi tu pon asalnya dari minat menjahit ni lah..bila banyak terjual kain-kain corak owl tu.

Macamana boleh datang minat menjahit nih? Mak aku pandai menjahit...dari dulu simpan impian nak belajar menjahit. Nanti aku citer pasal menjahit baju.

Masa pregnen kali ketiga aku gigih menjahit sendiri sarung cadar dan bantal . Itulah first time aku menjahit. Pakai mesin jahit mak. 

Bila pindah keje JPN, dapat lah anak2 buah Diyana dan Au yang minat jahit kraf. Diyana dah memang ada mesin Apple...Au pulak belum ada ..gigih dia jahit tangan buat tempat letak laptop...

Kami sama-sama pergi kedai jual kain cantik-cantik untuk kraf termasuk ler ke Nilai hehehe. 

Memula aku memang pakai mesin mak ..kemudian aku beli mesin Singer. 


Dapat mesin terus jahit baju untuk dia. 

Aku banyak menjahit bag dan pencil case...sampai dapat banyak tempahan jugak ler suatu masa dulu.  Pastu malas hehehe.
Ini antara beg terawal di jahit belajar tgk tutorial kat internet je. Beg baby.






Ini antara pencil case / make up bag yang aku jahit untuk diri sendiri dan tempahan.

Seronok sebab kain corak comel.



Macam-macam pattern pencil case aku jahit.





Seluar jeans lama pon jadi pencil case heheheh

 
Ini cluttered clutch




Ini lunch bag yang ditempah.

 

Dari satu corak sama...jadilah small tote bag, tempat letak  ipad dan messengger bag


Ini plak passport cover

Toaster cover yang kawan tempah


Tote bag dan messengger bag

Comel 



Beg pergi kelas


Tempahan beg gi belajar agama kat masjid



Beg letak telekung



Tempahan beg letak telekung

Beg ni hadiahkan pada anak kawan...lama jugak dia pakai. Suka sgt katanya. Aunty suka org yang menghargai pemberian. 


Ini diapers caddy




Handbag gituuuu...










 

Ini pulak set comforter dengan bantal. 


ini plak untuk letak netbook dan external hardisk    



Sarung cushion memang banyak aku jahit

 Sejadah untuk budak pon aku jahit dan jual.




Betapi semangat sangat dulu masa baru pandai menjahit. Banyak aku simpan tutorial ambik dari internet...rindu plak nak menjahit.










You Might Also Like

2 comments

  1. Replies
    1. Dulu rajin ler Liza...semangat menjahit...hobi bertukar-tukar hahahha...now sibuk mendeko plak ..tah apa-apa lah hehehe

      Delete

Like us on Facebook